Své hospody ihned otevře 90 % majitelů, s omezeními bude otevřeno od čtvrtka

Balonek Simon - Majitel společnosti hospoda u Kruhu

Naprostá většina hospod a restaurací otevře okamžitě, kdy jim to vládní rozhodnutí aspoň částečně umožní. Po nedělním jednání vláda potvrdila, že se od čtvrtku 3. prosince otevřou všechny obchody, restaurace i služby, které jsou nyní uzavřené kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Podle průzkumu Plzeňského Prazdroje na vzorku 8 200 tuzemských podniků, kam dodává svá piva, ale 11 procent hospod plánuje otevření odložit na období, kdy budou moci zákazníkům nabízet služby bez jakýchkoli omezení. Dvě procenta (podobně jako na jaře) už ale zůstanou zavřené. Velká část hospodských využila uzavření provozů alespoň k úpravám interiérů nebo k přípravě novinek v nabídce. „Z rozhovorů s hospodskými cítíme velké odhodlání znovu nastartovat byznys a sloužit hostům,“ říká obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.

To dokládají i hlasy samotných hostinských. „Těším se na otevření víc než na Vánoce. A od lidí, kteří k nám chodí pro čepované pivo do výdejního okénka, vím, že oni se těší snad ještě více než my,“ říká Simon Balonek, výčepní pražské restaurace U Kruhu a aktuální držitel ocenění Pilsner Urquell Master Bartender. Podobně hovoří i další. „Moc se těšíme, až budeme moci znovu otevřít. Naši hosté si již předběžně dělají nezávazné rezervace na prosinec, byť vědí, že ještě není definitivně stanovené datum otevření. Nemůžou se dočkat čepovaného piva a jídla servírovaného na talíři,“ říká Yvona Schulzová z Radegastovny Aura v Ostravě.

Restaurace a hospody už také mají přichystané interiéry tak, aby vyhověly vládním pravidlům. Ta nařizují při třetím protiepidemickém stupni padesát procent hostů oproti plné kapacitě a u jednoho stolu se pak budou moci sejít nejvíce čtyři lidé. „Do hlavní jídelní části jsme přemístili menší stoly pro dva lidi. Z jarní zkušenosti totiž víme, že lidé měli obavy si sedat ve větším počtu. U stolu pro více lidí seděl většinou jen jeden pár,“ uvádí Jan Větrovský, majitel Patronky U Větráka v Losiné u Plzně.

Hostinští se shodnou i v obavách z možné další vlny pandemie: „Snažíme se zefektivnit naši činnost a provoz tak, abychom se ekonomicky připravili na případný další nápor korony,“ říkají.

Sdílet článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mohlo by Vás zajímat