Příspěvek na stravování dá zaměstnancům 20 % firem. Je pro ně lepší než stravenky

Každá pátá tuzemská forma plánuje svým zaměstnancům dát finance v rámci stravenkového paušálu, tedy peněžního příspěvku na stravování k výplatě. Týká se to hlavně podniků, které dosud vůbec neposkytovaly zaměstnancům papírové stravenky ani podnikové stravování. Část oslovených zaměstnavatelů využila nebo hodlá stravenkový paušál využít jako doplněk k již poskytovaným zaměstnaneckým benefitům. Vyplývá to ze šetření Hospodářské komory mezi 750 zaměstnavateli napříč obory.

Stravenkový paušál byl parlamentem schválen až na konci loňského roku, zaměstnavatelé proto teprve vyhodnocují pro a proti. Řada z nich zjišťuje u svých zaměstnanců, zda by tuto alternativu měli zájem začít využívat, někteří paušál rovnou zavedli. „Jako příklad lze uvést firmu, která má pro několik stovek svých zaměstnanců zaměstnaneckou kantýnu, ale na detašovaném pracovišti v jiném městě nedostávali její tři zaměstnanci žádnou obdobu tohoto benefitu, protože administrativa spojená se stravenkami by se firmě nevyplatila. Nově tito tři zaměstnanci dostanou ke mzdě peníze a budou tak i oni pokryti tímto benefitem,“ říká hlavní analytička Hospodářské komory Karina Kubelková, která data firem zpracovala.

Podle informací ministerstva financí z 280 tisíc zaměstnavatelů poskytuje přibližně 1,8 milionu zaměstnanců zvýhodněné závodní stravování a dalšímu 1,5 milionu lidí poskytuje stravenky. Zhruba jeden milion zaměstnanců nemá nárok na závodní stravování a ani nedostává stravenky. Nejčastějším důvodem je administrativa spojená se stravenkami. Ministerstvo financí proto paušál koncipovalo jako další alternativu k dnes již využívaným stravenkám a závodnímu stravování.

Sdílet článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mohlo by Vás zajímat