Hospody v ohrožení. Letos vzniklo nejméně gastrofirem za poslední dekádu

beer-3444480_1280

Podnikání v gastronomii v posledních třech letech prochází obtížným obdobím. Po odeznění omezujících opatření proti šíření onemocnění COVID-19, majitelé restaurací, barů, kaváren či bister řeší problémy s rostoucími cenami a odlivem zákazníků. Podle prosincové analýzy poradenské společnosti Dun & Bradstreet od začátku roku v Česku zaniklo 524 restaurací. I když jich naopak v roce 2022 celkem 716 vzniklo, je to nejméně za poslední dekádu.

 „Provozovatelé stravovacích zařízení jsou v kleštích. Vysoké ceny energií, surovin a dalších vstupů je, na jedné straně, nutí zdražovat, tím ale, na straně druhé, přicházejí o zákazníky, kteří nechtějí nebo nemohou nárůst cen akceptovat. Pro některé podniky to může mít fatální následky,“ popisuje současný vývoj na trhu analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Podle databází Dun & Bradstreet v Česku aktuálně podniká 23 211 restaurací, společností s ručením omezeným nebo akciových společností. Od začátku roku jich vzniklo 716, což je nejméně za posledních deset let a téměř o tři čtvrtiny méně než v rekordním roce 2016. Zároveň zaniklo 424 provozoven, o 44 % víc než v roce 2016, ale nejméně od roku 2019.

Vývoj počtu firem (s.r.o. a a.s.) s předmětem činnosti stravování a pohostinství

Sdílet článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mohlo by Vás zajímat