Celkový objem vkladů v českých bankách: 6 687 miliard korun

Celková bilanční suma bankovního sektoru dosáhla ke konci dubna 9 831 mld. Kč, což je hodnota ve srovnání s březnem vyšší o 0,4 % a v meziročním srovnání o 2,0 % vyšší. K dubnovému nárůstu nejvíce přispěly klientské úvěrové obchody (+1,3 % m/m), naopak brzdou byl pokles objemu dluhových cenných papírů v držení bank (-1,8 % m/m).

Celkový objem vkladů se během dubna zvýšil o 0,9 % meziměsíčně na konečných 6 687 mld. Kč. Meziroční tempo růstu se po březnovém drobném výkyvu vrátilo zpět na hodnotu 7,9 %. V dubnu přibylo na účty obyvatelstva více než 34 mld. Kč (+1,1 % m/m), vklady nefinančních podniků vzrostly o 0,6 % meziměsíčně.

Po třech letech od počátku pandemie COVID-19, která odstartovala mimořádně rychlý nárůst vkladů, stále zůstává v bankovním sektoru značná suma nad-vkladů neboli vkladů nad očekávanou hodnotou podle trendu roku 2019. Celková hodnota těchto extra úspor se navíc od počátku roku neustále zvyšuje a na konci dubna dosáhla hodnoty 435 mld. Kč.

Celkové úvěry zrychlily své tempo růstu na 1,3 % meziměsíčně a ukončily duben na hodnotě 4 172 mld. Kč. Díky tomu meziroční tempo poskočilo na 7,2 %. Svůj vliv na tomto vývoji má realizace odkupu úvěrového portfolia Sberbank CZ, které se tak vrátilo do bankovní statistiky. Zajímavější proto bude podívat se na produkci nových úvěrů.

V nových hypotékách stále nedochází k významnějšímu posunu, přestože se průměrná úroková sazba v letošním roce již nezvyšuje. V dubnu bylo poskytnuto jen lehce přes 10 mld. Kč nových hypoték. Letošní produkce nových hypoték je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku nižší o 61 %.

Oproti tomu spotřebitelské úvěry se nadále těší stabilní poptávce a letošní objem nových spotřebitelských úvěrů je v meziročním srovnání vyšší o 2 %. Firemní sektor v letošním roce pocítil dopad tíživé ekonomické situace a produkce nových úvěrů rapidně zpomaluje. V celkové sumě bylo od počátku letošního roku poskytnuto o 40 % méně firemních úvěrů než ve stejném období roku 2022. Prudký propad korunových úvěrů (-54 % r/r) již nezachraňují ani úvěry eurové (-16 % r/r), neboť průměrná úroková sazba, byť je stále výhodnější než u korunových úvěrů, vzrostla z loňských 1,3 % na aktuálních 4,6 %.

Sdílet článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mohlo by Vás zajímat