Koruna je nyní nejsilnější od roku 2008

coin-2420840_1280

Koruna zahajuje nový týden pod hranicí 23,90 EUR/CZK. Pokořila tím úrovně z roku 2011 a je nejsilnější od konce roku 2008. I nadále jako pozitivní faktor působí zejména globální ústup pesimismu, naopak takřka bez reakce koruna přechází domácí dění. Nevadí tak ani spíše holubičí komentáře z ČNB, kdy např. v rozhovoru pro HN členka bankovní rady Karina Kubelková vyslovila svoji preferenci „držet sazby na stávající úrovni po delší dobu“, než je na krátkou chvíli zvyšovat.

Již předtím uvedl i další člen bankovní rady Jan Frait, že nepředpokládá, že by mírné zvýšení měnověpolitické sazby mělo významnější efekt. Jakákoliv změna taktiky na nejbližším zasedání (čtvrtek 2.2.) by tak představovala pro trh výrazné překvapení. Neočekáváme ani změnu v přístupu k intervencím, kdy ČNB si patrně ponechá otevřené dveře pro případný vstup na trh, byť takováto aktivita v posledních měsících nebyla potřeba.

Tento týden má potenciál více rozhýbat trh především čtvrteční výsledek amerického HDP. Široce očekávaný je růst, otázkou tak zůstává především jak silný. Ještě předtím dorazí PMI indexy (úterý), kde zatímco u Spojených států je očekávána stagnace nebo mírný pokles, u eurozóny opatrný růst.

Takový výsledek by trhy patrně utvrdil v dosavadním obratu, kdy pozitivní sentiment vychází především z očekávání, že ekonomický propad nebude natolik silný, jak se ještě na konci minulého roku očekávalo. Sledovaný ve stejném kontextu bude i německý Ifo index (středa), kde složka budoucích očekávání poměrně spolehlivě předpovídá budoucí růst ekonomiky.

Z tuzemských dat stejně jako v minulém týdnu výraznější čísla nedorazí a pozornost tak bude směřována především k posledním komentářům členů ČNB před čtvrteční mediální karanténou. Výraznější impuls od těchto komentářů ale stejně jako v předchozích týdnech nejspíše nepřijde.

I nadále očekáváme postupné oslabování koruny, byť současný vývoj, tažený především pozitivním sentimentem než pozitivními fundamenty, představuje riziko ve směru krátkodobě silnější kurzu, než je v naší prognóze.


Autorem textu je Vratislav Zámiš, analytik Raiffeisenbank

Sdílet článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mohlo by Vás zajímat