Index inovací: mezery má hlavně státní správa. Firmy a domácnosti řeší energetické úspory

light-bulb-3104355_1280

Lidé v Česku mají vysoké nároky máme na komunikaci se státní správou, zdravotnictví, školství a silniční i dálniční síť – právě v těchto oblastech by rádi viděli technologické inovace. Plyne to z aktuálního průzkumu ČSOB mezi 1000 respondenty a 500 firmami.

Největší mezery mezi potřebou inovací a naplněním této potřeby vidí Češi zejména v propojení úřadů a předávání informací mezi nimi. „Lidé nechápou, proč si veřejné instituce jednoduše nevyměňují informace a je nutné neustále znovu vyplňovat tytéž kolonky a potvrzovat to samé. U bank jsou lidé zvyklí, že většinu lze vyřídit kdykoliv to potřebují, a tak vyžadují to stejné i jinde,“ říká Michaela Bauer, členka představenstva ČSOB zodpovědná za inovace a digitalizaci.

Lidé nejsou spokojeni i s dostupností a komunikací u lékařů a zdravotníků, silniční sítí, vybavením nemocnic a škol nebo systémem vzdělávání. Nárokům občanů se naopak nejvíce přibližují finanční a platební služby, obchody nebo vybavení v domácnostech.

Inovace jsou důležité i pro české firmy. Řeší je 70 procent z nich a každá pátá je aktivně vyhledává, ukázal průzkum mezi 500 zástupci firemního sektoru. „Energetická krize se projevila i v přístupu firem. Pokud nyní firmy inovují, tak jde nejčastěji o energetické úspory, které ještě před rokem nebyly tak dominantní. Teď je uvedlo přes 40 procent respondentů, loni to byla méně než třetina,“ porovnává Ján Lučan, člen představenstva ČSOB zodpovědný za vztahové bankovnictví.

Zanedbanou silniční infrastrukturu lze řešit pomocí tzv. PPP projektů, tedy partnerství veřejného a soukromého kapitálu. „PPP projekty patří mezi nejvýhodnější způsoby budování infrastrukturních staveb. Jejich přednosti se ještě zvýrazňují při komplikovanější ekonomické situaci, kterou kvůli pandemii a konfliktu na Ukrajině zrovna procházíme,” vysvětluje Ján Lučan.

  • Pouhá čtyři procenta Čechů se inovací obávají. Obecně mají Češi inovace rádi, vstřícně se k nim staví 94 procent z nich.
  • ČSOB Index inovací činí 38,3 bodu z maximální výše sto bodů.
  • Index odráží převažující potřebu inovací. Hodnotu stahují dolů vysoké nároky, které na jednotlivé sektory máme. Nejvíce je vyžadujeme v komunikaci se státem.
  • Mezi nejlépe oceňované inovace patří komunikace s bankami a bezhotovostní placení. Finanční sektor, domácnosti i obchod a služby náležejí dlouhodobě mezi sektory, kde se daří inovace lidem doručovat.
  • Naše potřeba inovací odráží aktuální situaci: spotřebu energie a energetické úspory řeší domácnosti i firmy
  • Objem sjednaných hypoték na úsporné bydlení se v pololetí meziročně zdevítinásobil
  • 40 % firem zavádí inovace právě v oblasti energetických úspor. I když jsou inovace pro firmy obrovské téma (řeší je 70 % z nich), jsou v jejich zavádění obezřetnější

    Průzkum ČSOB Index inovací se konal v srpnu mezi 1000 respondenty z celé České republiky ve věku od 18 let. Další část průzkumu zahrnovala 500 zástupců firem, od nejmenších živnostníků až po střední podniky. Plošné šetření doplnilo 12 hloubkových rozhovorů přímo s vedoucími představiteli firem. 

Sdílet článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mohlo by Vás zajímat