Ke konci roku 2021 prudce narostl počet nespolehlivých plátců DPH

V loňském roce v ČR přibylo 2 215 subjektů, které nespolehlivě odvádí DPH nebo jsou označeny jako nespolehlivé osoby. Bylo to o sedm procent víc než předloni, ale o třetinu méně než v roce 2019. Aktuálně Dun & Bradstreet na černé listině nespolehlivých firem registruje 24 381 subjektů – z toho 5 625 nespolehlivých plátců DPH a 18 756 nespolehlivých osob, celkem o desetinu víc než koncem roku 2020.

„Registr nespolehlivých plátců DPH a subjektů, které závažným způsobem porušují povinnosti vztahující se ke správě daně se v prvních třech kvartálech uplynulého roku plnil nejpomaleji od roku 2015. Zásadní zlom ale nastal ve čtvrtém čtvrtletí 2021, kdy v registru přibylo 1 286 nových firem, což byl nejvyšší kvartální přírůstech za poslední čtyři roky,“ zhodnotila aktuální vývoj analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

„Současně se zastavil pokles celkového počtu nespolehlivých plátců DPH, který jsme sledovali celý loňský rok. Ke konci roku 2020 jich bylo 5 792, na konci 1. kvartálu loňského roku 5 575, v pololetí 5 544, koncem třetího čtvrtletí 5 160, přičemž aktuálně jich je 5 625. Počet nespolehlivých osob narůstá kontinuálně od roku 2017,“ upřesnila Štěpánová s tím, že naprostá většina nespolehlivých osob byla v minulosti plátcem DPH, nicméně poté co byla označena jako nespolehlivý plátce DPH, došlo ke zrušení registrace k platbě z přidané hodnoty.

Seznam nespolehlivých plátců a osob nejvíc plní společnosti s ručením omezeným. Z téměř 509 000 firem registrovaných v ČR, z nichž DPH odvádí necelá polovina, je na seznam problémových firem zařazeno 19 027 z nich, což znamená že za nespolehlivé jsou označeny téměř 4 společnosti s ručením omezeným ze sta. Druhou nejpočetnější skupinu tvoří OSVČ, je jich celkem 2 667 ačkoliv podnikatelskou základnu tvoří zhruba dva miliony osob.

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500.000 Kč, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání. Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jde buď o subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo o subjekty, jež přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

Sdílet článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mohlo by Vás zajímat