Milovníci kávy si připlatí. Vliv má počasí v Brazílii i nedostatek personálu 

coffee-beans-1291656_1280

Káva na burze dramaticky zdražuje a například globální síť kaváren Starbucks již připouští růst cen pro konečné zákazníky v kavárnách. Svůj vliv má chladné počasí v Brazílii i nedostatek personálu. Zdražování se nevyhne ani kavárnám v Česku. Starbucks podle zprávy Wall Street Journal předpokládá, že silné tlaky na růst cen kávy přetrvají řadu měsíců. Za kávu si mohou nakonec připlatit až o 25 procent více než ještě loni před propuknutím pandemie.

Zatím ale dodavatelé a prodejci kávy využívají zásoby pořízené ještě za nižší ceny. „Vývoj burzovně obchodované kávy typu arabica však hovoří jasně. Cena kávy poroste. Důvodem zdražování je předně nepříznivé počasí, které sužuje pěstitelské oblasti v Brazílii. Ta je největším světovým vývozcem kávy. Problematické počasí přetrvává už od loňska. Jedná se o suché a nyní také nezvykle chladné počasí, které ničí podstatnou část brazilské úrody kávy. V uvedeném zdražování oblíbeného nápoje v kavárnách se však projeví také vzestup personálních nákladů a globální přepravní krize,“ říká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

V zahraničí i v Česku čelí provozovatelé kaváren nedostatku vhodné pracovní síly. Servírky či číšníci nebo baristky a baristé dávají přednost jiným pracovním pozicím, neboť stále nemají jistotu, že zvláště nepříznivá covidová situace už nadobro odezněla a uzavírky se nevrátí. „Zároveň se svět potýká po pandemii se zhoršenými podmínkami přepravy zboží, včetně kávy – a to například na trase z Asie či Jižní Ameriky do Evropy. I tato přepravní krize, daná nedostatkem lodních kontejnerů či pandemickými omezeními nakládky v přístavech, vede k nebývalému tlaku na zdražení kávy,“ upozorňuje Kovanda.

Sdílet článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mohlo by Vás zajímat