Rok 2024 v restauracích: stabilnější růst cen a větší chuť jíst zdravěji

people-146963_1280

Průměrná cena oběda v prosinci 2024 dosáhla 193,90 Kč, což byla nejvyšší hodnota za celý uplynulý rok. Právě ten přinesl stabilnější tempo růstu cen obědů v porovnání s předchozími lety. Restaurace rovněž zaznamenaly nejvyšší počet transakcí od roku 2020. Na pozadí těchto čísel se ukazují náznaky změn ve stravovacích zvycích Čechů – od rostoucího zájmu o zdravější možnosti až po výzvy spojené s vysokou spotřebou masa a nízkým příjmem zeleniny.

Poslední měsíc roku rovněž potvrdil, že Češi stále více využívají rozvážkové služby. Ačkoliv restaurace zůstávají dominantní volbou, podíl rozvážek v prosinci tvořil 16,1 % transakcí. Jedná se tak o znatelný nárůst oproti listopadovým 11,7 %. Běžně se podíl rozvážkových služeb v průběhu roku pohybuje mezi 10 % a 12 %, avšak v prosinci každoročně roste.

„Prosinec tradičně patří mezi nejsilnější měsíce pro rozvážkové služby. Růst ovlivňují nejen sezónní faktory, jako je chladné počasí nebo předvánoční shon, ale i dlouhodobé změny v preferencích zákazníků,“ vysvětluje Aneta Martišková, členka vedení stravenkové společnosti Edenred.

V roce 2024 ceny obědů meziročně vzrostly o 3,7 %, tedy mírnějším tempem než v předchozích letech. Pro srovnání, mezi roky 2021 a 2022 činil růst 15,8 %, mezi lety 2022 a 2023 pak 5,3 %. Tento trend naznačuje stabilizaci cen na trhu. „V roce 2024 jsme pozorovali stabilizaci po předchozích letech výraznějších cenových skoků. Nárůst cen i počtu transakcí ukazuje, že Češi si k obědům v restauracích i rozvážce jídla stále nacházejí cestu, a to i přes vyšší životní náklady. Přibližně 35 % domácností vynakládá za nákup potravin 11 až 20 % svého rodinného rozpočtu, což podtrhuje význam cenové stability v této oblasti,“ upozorňuje Aneta Martišková.

Rok 2024 přinesl také hlubší změny ve stravovacích návycích Čechů. Podle průzkumu Barometr FOOD se 65 % strávníků v poslední době zaměřuje na zdravější stravování. Pozitivnější přístup ke zdravé výživě se tedy postupně stává běžnou součástí českého stravování. Důvody jsou převážně zdravotní (58 %) a chuťové (40 %).

Zejména mezi mladou generací stoupá zájem o zdravé návyky a věřím, že tento trend bude narůstat i v dalších letech. Mnoho lidí se snaží svůj jídelníček změnit, a to nejen kvůli svému zdraví, ale i zdraví naší planety, kterou jednoznačně ovlivňuje to, co si dáváme na talíř – a tedy co produkuje potravinářský sektor. Bylo by skvělé, kdyby tyto snahy stát i nestátní instituce více podpořily,“ shrnuje MUDr. Eliška Selinger ze Státního zdravotního ústavu.

Z průzkumu vyplývá, že pokud zaměstnavatel podporuje stravování u svých zaměstnanců, pak zaměstnanci sami uvádějí, že si dopřejí kvalitnější stravu. Restaurace na tuto poptávku reagují zdravější nabídkou, přestože je pro ně nákladnější a složitější. Změny ale oproti jiným zemím Evropy přicházejí pomalu. Zatímco 57 % strávníků v Česku očekává od restaurací zdravější nabídku, jen 24 % provozovatelů říká, že zaznamenali v posledních 12 měsících zvýšený zájem o zdravé pokrmy.

Výzvou zůstává i cenová dostupnost – Češi si při rozhodování stále všímají hlavně ceny. V celoevropském měřítku přitom 82 % strávníků udává, že na zdravé stravování bere větší ohled než dříve, a 58 % uvedlo, že se stravují zdravěji než před rokem. Tento rozdíl ukazuje, že Češi se změnám přizpůsobují pomaleji, což může souviset právě s cenami.

Sdílet článek

Mohlo by Vás zajímat