Obědové pauzy a návštěvy restaurací se nejvíce prodraží lidem v Praze. Oběd v Praze letos ke konci roku vyšel přibližně 199 korun, tedy o 42 korun více než loni stejnou dobou.
Celkově Češi za jeden oběd v restauraci utratili průměrně 176 korun, v meziročním srovnání to je asi o 25 korun více. Data zpracovala společnost Edenred.
Rostoucí ceny se odrážejí i na návštěvnosti pohostinských zařízení. Například oproti roku 2019 hospody prodaly o 31 procent obědů méně. Přestože lidé za oběd platí stále více peněz, reálné příjmy z prodeje jídel kvůli rostoucím nákladům restauracím klesají,
Jak vyplývá z dostupných dat, za oběd Češi také utratili obvykle více, než dostali od svých zaměstnavatelů v příspěvku na stravování Cena daňově nejvýhodnější stravenky je od srpna 180 korun, kvůli inflaci se navýšila o 30 korun z původních 150.
Firmy stravenku v hodnotě 180 korun však většinou neposkytují. Stravenku nad 150 korun a více zaměstnancům nabízí zhruba 17 procent firem.