Ceny v gastro sektoru se stabilizovaly, nejdráže je v Praze

Ceny obědů po celé první pololetí letošního roku a i v prvním prázdninovém měsíci rostly jen o halíře. Jejich překotný růst, kterého jsme byli svědky v loňském roce, se tak zpomalil.

V červenci dosáhla průměrná cena oběda 184,10 Kč, o měsíc dříve to bylo 183,70 Kč a v prosinci loňského roku 180,40 Kč.

Vyplývá to z transakcí stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity, největšího poskytovatele benefitů v České republice.

„Potvrzují se tak naše dlouhodobé predikce, že rok 2023 přinese v gastro sektoru stabilizaci cen, které nyní rostou jen opravdu velmi zvolna nebo vůbec,“ komentuje vývoj v prvních sedmi měsících letošního roku Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity a doplňuje: „V letošním roce tak ceny obědů vzrostly o necelá 2 %, zatímco za celý loňský rok to bylo 19 %. Je to přitom o něco více než průměrná roční míra inflace v roce 2022, kterou Český statistický úřad spočítal na 15,1 %.“ Oněch 19 % znamená nominálně 24 korun, protože v lednu 2022 stál oběd v průměru 157 Kč a v lednu 2023 181 Kč.

Zároveň platí, že se začínají lehce zavírat cenové nůžky mezi jednotlivými kraji a více se zdražuje tam, kde byly ceny nižší. Například v Praze, kde je již tradičně nejdráž, se ceny meziročně zvedly o 11 %, v Jihočeském kraji o 16 % a na Liberecku o 17 %. Nominálně tak Praha za rok vzrostla o 19,84 Kč, kdežto Liberecký kraj o 27,47 Kč a jižní Čechy o 26,17 Kč.

Sdílet článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mohlo by Vás zajímat